‘Mentoring gaf me net dat duwtje dat ik nodig had’
Ontwikkeling en professionalisering in een positief daglicht. Juist in je eigen organisatie is al veel kennis en ervaring in huis. Mentoring in zorg ontsluit deze kennis en ervaring.
In Amerika al heel gewoon, zowel voor de top van het zakenleven, de zorg en jongeren.
Kleinschalig wonen
Mentoring biedt kansen voor de verdere ontwikkeling van kleinschalig wonen. Door te starten met een pilot kan jouw organisatie dit zelf gaan ondervinden.
Bij de komst van nieuwe medewerkers, maar bijvoorbeeld ook na de omschakeling van verpleeghuis naar kleinschalig wonen, komen specifieke en individuele vragen naar boven. Het integraal werken en ‘alleen’ op de groep werken, vraagt om verdere ontwikkeling van de woonbegeleiders.
Vragen | Resultaten |
---|---|
Ik mis het contact met mijn collega’s. | Ik heb mijn weg gevonden, bij kleinschalig wonen werk je op een hele andere manier samen. |
Ik kan (de Hollandse pot) niet koken. | Met mijn mentor hebben we eenvoudige recepten bedacht. Ik betrek de bewoners bij de boodschappen en de recepten. Via de e-mail wisselen we nu ook recepten uit. Ik was niet de enige die thuis ander eten klaarmaakte. En een bijgerecht uit mijn eigen recepten en cultuur en wat blijkt… er zijn veel bewoners die dit waarderen. |
Bewoners activeren, daar is het toch te druk voor? | Ik leerde dat alles een activiteit is en ook kleine zaken er toe doen. Tot mijn grote verbazing was het succesnummer: samen schoenen poetsen en kopjes afwassen. |
Hoe betrek ik de mantelzorgers bij het wonen? | Op de groep van mijn mentor is altijd veel familie en het is er ook gezellig. Samen hebben we een lijst gemaakt met activiteiten waarbij de familie kan ondersteunen. Mensen vinden het leuk als je ze wat te doen geeft. De kinderen van bewoners komen nu in het weekeinde vaak koken. Dit is winst voor iedereen. |
Pilot Kleinschalig Wonen
Enthousiast geworden om te werken met mentoring in zorg? Start dan met een pilot. De organisatie leert veel van de leervragen, medewerkers ontwikkelen zich en gaan gelijk praktisch aan de slag met verbeteren.
Ingrediënten pilot:
- 8-10 mentees en 8-10 mentoren krijgen een training van een dagdeel.
- Trajectbegeleiding: monitoren, bijsturen evaluatie en aanbevelingen.
Vervolg: Mentoring in zorg, gewoon zelf gaan doen!
Na de pilot is het mogelijk om in alle teams mentoring verder zelf te implementeren. Wij ondersteunen met de methodiek, werkwijze (voor leidinggevenden) en het train-de-trainer programma voor Mentiz.
Wat is mentoring?
Mentoring koppelt de vraag van de ene collega aan de juiste begeleiding door en kennis van de andere collega. Dit kan op elk niveau in de organisatie. De eigen collega’s zijn de ervaringsdeskundigen en weten als geen ander welke vaardigheden, inzichten en werkgedrag worden gevraagd om het werk goed te doen.
Hoe werkt Mentoring?
Bij Mentoring staan de leervragen van de mentee (de persoon die begeleid wordt) centraal. Die dienen allereerst concreet en helder geformuleerd te zijn. Het juist opstellen van de leervraag is essentieel voor het slagen van het mentrortraject. Hoe concreter de leervragen zijn, hoe beter de evaluatie van het traject achteraf mogelijk is. Voor het aanbod en de kwaliteiten van de mentor geldt precies hetzelfde.
Daaarmee is de basis gelegd voor succesvolle en doelgerichte matching tussen mentor en mentee.
Na de matching worden afspraken gemaakt over duur van het traject en de intensiteit van het contact tussen mentor en mentee. Er zijn ook mogelijkheden voor E-mentoring of mentoring via email, Skype etc.
Mentor worden?
De juiste vraag stellen, doorvragen, stimuleren, maar ook confronterend optreden vergt oefening. Vandaar dat de mentoren een training krijgen om dit verder te ontwikkelen.
Mentoring in de praktijk!
Ben je er (nog) niet zeker van of mentoring een geschikt instrument is om de kwaliteit van medewerkers te vergroten, dan is een pilot op 1 afdeling een goede vorm om Mentoring te testen op haar waarde.
Mentoring begint en eindigt bij de motivatie en het enthousiasme van de deelnemers om de eigen inspiratie en ervaring te delen en open te staan voor de rijkdom aan inzichten en vaardigheden van anderen. Mentoring in zorg brengt dit proces op gang, ondersteunt en je eigen organisatie maakt het waar.
Vraag ook informatie aan over onze andere mentorprojecten:
- Ouders van jonge kinderenmet handicap
- Mantelzorgers en Alzheimer
- Binden van nieuwe medewerkers
- Kweekvijver voor talent
- Diversiteit in de organisatie
Samen met Wil van Nunen van Themetis ontwikkelden wij het programma MentiZ – Mentoring in Zorg.
Doe mee, neem contact op of bel direct met Astrid Buis: 015-2682646
Geef een reactie