Ja die, de brief die we voor Prinsjesdag zouden krijgen.
Als eerste service aan de trouwe lezers, die de brief van 15 september nog niet hebben ontvangen, het 12 pagina tellende document. Hier te downloaden →
Nu kan ik over deze brief een boek schrijven of de rest van het jaar mijn blog vullen. Op advies van de verschillende communicatiedeskundigen, zal ik mij inhouden en beperken tot de gebruikelijke 350 woorden voor een blog.
Vooraf was ik erg nieuwsgierig naar de oplossingen voor de zorgvragers die straks hun thuiszorg/extramurale Pgb kwijtraken of geen Pgb meer kunnen aanvragen. De andere onderwerpen uit de brief: Langdurige zorg, CPB, Regelarme zones en Expertisecentrum komen nu nog niet aan de orde. Maar wie weet een andere keer.
Pgb voor thuiszorgindicatie verdwijnt, de staatssecretaris neemt de volgende maatregelen om de zorgvragen op maat in te laten vullen. Zorgvragen die (nog) niet door de natura-instellingen kunnen worden beantwoord:
De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zorg op maat wordt gelegd bij zorgkantoren, gemeenten en aanbieders. Om de flexibilisering verder vorm te geven krijgen de zorgkantoren € 50 miljoen, komt er een pilot voor het direct contracteren van ZZP’ers door het zorgkantoor en wordt het in dienst nemen van naasten in specifieke gevallen gestimuleerd. Waarbij opgemerkt dat de zorg door naasten in beginsel belangeloos wordt verricht. Over dit laatste volgende week meer. Er wordt een nadrukkelijk en dwingend beroep gedaan op zorgaanbieders om meer flexibel en tegelijkertijd indien noodzakelijk met één vast gezicht bij de klant te gaan werken.
Daarnaast wordt voor die klanten waarvoor binnen de reguliere zorg geen passende mogelijkheden zijn een uitzonderingsregel in het leven geroepen. Met onderbouwing en zorgplan blijft dan eigen zorginkoop mogelijk. De geldstroom loopt in dat geval via het zorgkantoor. De bedoeling is om deze uitzonderingsregel wettelijk te verankeren
De staatssecretaris gaat ook nog in op het financiële waarom van deze aanpassing. Er wordt 500 miljoen extra uitgetrokken voor de groei van het Pgb tot 2015, zonder ingrijpen zou dat het dubbele zijn. De kosten voor de overheveling en de uitvoering van de zorg in natura worden in deze alinea’s verder niet genoemd en ook niet van de besparing afgetrokken. Bij de paragraaf over CPB wordt hier pagina’s later op ingegaan, maar zeer rooskleurig neergezet.
Aan het werk! Zorgkantoor, gemeenten en zorgaanbieders, want er is veel te doen. En alle sceptici zullen blij zijn als ze ongelijk krijgen en de zorgorganisaties wel degelijk in staat blijken deze zorgvragen in te vullen. Voordat het zover is, is nog veel en veel aanpassing nodig.
Ook aan het werk met een concept om flexibiliteit te verhogen en/of naasten in dienst nemen? Neem rustig contact met mij op.
Geef een reactie