Beter en langer thuis dat is een gedeelde waarde van zorgvragers, mantelzorg, gemeenten, zorgkantoren, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Een mooie gezamenlijk ambitie, maar hebben we dat met drie financieringen voor de ouderenzorg eigenlijk wel zo logisch georganiseerd?
Beter en langer thuis een objectieve keuze voor ouderen die ‘zorgcarrière’ maken?
De ouderenzorg wordt betaald uit drie financieringsstromen met eigen opdrachtgevers. De Wmo, de Zorgverzekeringswet en de Wlz. De transitie uit 2015 heeft voor nieuwe schotten gezorgd. Ondanks dat al deze begeleiding en zorg uit collectief geld worden gefinancierd, lijkt steeds weer het belang van het eigen budget sterker dan de samenwerking voor betere ouderenzorg.
Beter en langer thuis wordt geblokkeerd door de huidige indeling in de financiering. De huidige schotten staan een integrale en duurzame opbouw van de juiste zorg voor ouderen thuis in de weg. De verschillende financiers in de Zorgverzekeringswet, Wmo en Wlz laten hun eigen portemonnee meer spreken dan die van de andere financiers. Besparingen in het ene domein ten behoeve van het andere domein zijn ingewikkeld te onderbouwen en te financieren. Neem nu alleen al de inzet van vrijwilligers en hulpmiddelen voor het terugdringen van kosten die gemaakt worden in de Zorgverzekeringswet.
Een voorbeeld
Bij lichte dementie start de zorgvraag vaak met begeleiding en hulp via de sociale basis en maatwerkvoorziening Wmo.
Zoals: Een maatje om boodschappen mee te doen, lunchen in het huis van de wijk, dagbesteding en huishoudelijke hulp. Na enige tijd is er vaak behoefte aan persoonlijke verzorging en verpleging. Dit wordt betaald uit de Zorgverzekeringswet. Aangezien dementie een progressieve aandoening is, komt er een moment waarop de zorg thuis 24/7 moet worden ingericht. Op dat moment gaat de dagbesteding, begeleiding, verpleging en verzorging uit de Wlz gefinancierd worden. Dan kan het zomaar gebeuren dat de dagbesteding op een andere locatie wordt gegeven, er andere verzorgenden en verpleegkundigen komen. Weg is de houvast van de vertrouwde gezichten. En o ja, de e-ehealth oplossingen die zijn betaald uit de Zorgverzekeringswet, mogen die nog ingezet worden bij de zorg met Wlz-indicatie? Ben je nu de draad al kwijt? Denk dan eens aan de zorgvrager met dementie en zijn/haar mantelzorgers.
Heb jij als zorgaanbieder ideeën over hoe dit beter kan, dan is het een kwestie van veel kennis en een lange adem om voor deze zorgvragers een mooi aanbod te regelen. Het kan, maar waarom zo ingewikkeld?
Weer één budget voor de ouderenzorg?
Beter en langer thuis tegen acceptabele kosten. Dat vraagt om visie, een integrale aanpak en ‘eigen belang’ overstijgende financiering. Want hoewel de samenwerking tussen de gemeenten en de zorgverzekeraars in de wet is vastgelegd, komt daar in de praktijk nog te weinig van terecht. Jammer, want de vraag naar welzijn, gezelschap en ongeplande 24 uurs zorg is wel degelijk te organiseren en te financieren.
Graag één budget voor de ouderenzorg, maar het kan wel in het huidige stelsel
Ook binnen de huidige drie financieringsstromen zijn totaaloplossingen in de wijk en het verpleeghuis mogelijk. En vergeet niet om het draagvlak en de samenwerking vorm te geven met de ouderen, mantelzorg en hun netwerk zelf!
Want waar een wil is, is een weg en financiering
Financiering* Ouderenzorg door: |
Geboden zorg en begeleiding: |
Indicatie aanvragen bij: |
---|---|---|
1. Zorgverzekeringswet (Zvw) |
Verzorging en verpleging thuis Casemanagement Dementie |
Wijkverpleging/huisarts |
2. Wet langdurige zorg (Wlz)** |
Verpleeghuiszorg al dan niet thuis |
Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) |
3. Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) |
Welzijn en maatwerk voor dagbesteding en individuele begeleiding |
Afhankelijk van gemeente: |
4. Zelf te betalen |
* Keuze en aanvraag van een persoonsgebonden budget loopt per financieringsstroom.
**Op het moment dat de zorgvraag zwaarder wordt dan reguliere thuiszorg en een zorgvrager 24 uur per dag zorg en/of toezicht nodig heeft, is er sprake van een zorgvraag die met de indicatie vanuit de Wet langdurige zorg wordt ingevuld. De diensten uit de Wmo en de Zvw komen dan te vervallen.
***De wijkverpleegkundige is per gemeente wisselend wel/geen lid van het wijkteam.
Ook niet wachten op integrale financiering? Neem dan contact met Astrid Buis op per mail of op 06-516 030 85
Astrid als spreker of trainer? Lees hier wat anderen er van vonden…
Maria ten Hoeve
Ik wist niet dat ouderenzorg wordt betaald uit drie financieringsstromen. Dat lijkt me inderdaad onhandig en kan beter integraal worden aangepakt, zodat mensen de beste ondersteuning thuis krijgen en minder gedoe. Hopelijk zal de overheid hier snel iets aan doen.