Zoals in het vorige bericht al aangegeven, nu de samenvatting van de voornemens voor de ouderenzorg.
Zie ook hoofdstuk 9 van het regeerakkoord, hier te downloaden als PDF »
De zorg staat onder druk door het toenemend aantal ouderen. Hiervoor zijn in het regeerakkoord de volgende maatregelen afgesproken:
- 12.000 zorgmedewerkers erbij.
- Meer rechten:
- Individueel afdwingbaar maken via de wet Cliëntenrechten zorg.
- De komst van de zorgbeginselenwet die concrete rechten van bewoners garandeert en opeisbaar maakt, zoals het douchen.
- Betere kwaliteitsnormen door uitwisseling best practices, oprichting kennisinstituut en bewezen uitkomsten uit de kwaliteitprogramma’s opnemen in de normen van de IGZ (=inspectie gezondheidszorg).
- Sterkere inspectie. Het principe high trust, high penalty wordt ingevoerd. Ernstige individuele klachten mogen in behandeling worden genomen door de IGZ. Introductie Mystery guests.
- Meer buurtzorg. Het concept buurtzorg richt zich op duurzame zorguitkomsten: gezondheidswinst, oplossingen voor de cliënt, kwaliteit van leven en zorgonafhankelijkheid.
- Kleinere zorginstellingen.
- Maatregelen tegen ouderen mishandeling:
- Een richtlijn ouderenmishandeling.
- Het project stop ouderenmishandeling wordt voortgezet.
- Meldplicht voor ouderenmishandeling.
- Minder overhead/regeldruk, zoals het starten met regelarme zorginstellingen/ buurtzorg en de veranderingen in de AWBZ.
- Systeemkeuzes in de AWBZ:
- Van handelings- naar uitkomstfinanciering, de behoefte van de patiënt komt centraal te staan. Dit leidt tot innovatie en minder bureaucratie (zoals minutenregistratie).
- Wettelijke verankering persoonsgebonden budget.
- Scheiden wonen en zorg.
- Overhevelen functies dagbesteding en begeleiding naar de wet maatschappelijke ondersteuning (zie eerder [intlink id=”141″ type=”post”]bericht[/intlink])
- Aansturing AWBZ. De zorgkantoren per regio verdwijnen, hun taken en risico’s worden door de zorgverzekeraars overgenomen. Voor de patiënt is er dan één loket.
Hiervoor is 1 miljard euro vrijgemaakt, waarvan ondertussen bekend is dat een groot deel gebruikt gaat worden voor het terugdringen van het tekort op VWS. De eerst maatregel, de 12.000 extra zorgmedewerkers komt te vervallen. Hierover lees je in april meer op mijn weblog.
Wat kan jouw zorgorganisatie er nu al mee doen?
Neem contact op met Buis Managementadvies →
Geef een reactie