Daar is ’ie dan, de brief van de staatssecretaris over de uitwerking van de persoonlijke verzorging, de positie van de langdurige GGZ, de effecten op de premies, het persoonsgebonden budget en de gevolgen van de hervorming voor bepaalde groepen cliënten.
De belangrijkste punten:
- Persoonlijke verzorging wordt voor 95% integraal met verpleging ondergebracht bij de aanspraak wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet.
- Persoonlijke verzorging die samenhangt met begeleiding met name voor mensen met GGZ problematiek, een verstandelijke en/of zintuigelijke beperking gaat naar de Wmo. Dit is 5% van het budget van persoonlijke verzorging in de Awbz.
- De verwachting is dat de keten ziekenhuis-thuis beter en goedkoper wordt bediend doordat deze nu in zijn geheel bij de zorgverzekeraar komt te liggen.
- De schadelast in de zorgverzekeringswet neemt toe. De jaarpremie voor de zorgverzekering gaat dus omhoog. In de Awbz is sprake van een eigen bijdrage. Hoe en of dit in de zorgverzekeringswet van toepassing is, wordt nader onderzocht.
- Budget wordt taakstelling met inachtneming van de zorgplicht.
- Hiermee wordt samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars op lokaal niveau van nog groter belang. Eén zorgarrangement per cliënt.
- De behoefte aan ‘geneeskundige’ verzorging en verpleging wordt vastgesteld door een arts.
- Beschermd wonen (de zogenaamde GGZ C-zorgzwaartepakketten) gaat naar de Wmo. Inclusief een regierol voor de gemeenten.
- De GGZ-zorg gericht op behandeling (GGZ B-zorgzwaartepakketten) gaat naar de zorgverzekeringswet.
- Het blijft mogelijk om je eigen zorgaanbieder te kiezen en/of bij intensieve mantelzorg een vergoeding te ontvangen.
VNG schort samenwerking met VWS op
De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is tegenstander van dit voorstel en heeft om te beginnen de samenwerking met VWS voorlopig opgeschort. Waarom is dat eigenlijk? Lees morgen mijn blog over de wijkgerichte aanpak en keuzevrijheid voor zorgaanbieder in de persoonlijke verzorging.
E-mail nieuwsbrief
Daarnaast gaan wij volgende week in onze nieuwsbrief in op het thema:
Begeleiding, een lichtere zorgvorm?
Met jouw thuiszorgorganisatie aan de slag met arrangementen en de zorgverzekeringswet?
Neem dan contact op met mij op!
Bron: Van Rijn: ‘verzorging en verpleging in 1 hand’ →
Astrid Buis is Awbz- en Wmo-expert. Zij werkt op het snijvlak van beleid en uitvoering van de strategie in de praktijk. Haar opdrachtgevers zetten Astrid in als interim- of programmamanager en steeds vaker als adviseur bedrijfsvoering en aanbestedingen.
Astrid heeft een groot netwerk in de zorg, waarvan haar klanten graag gebruik maken en is oprichter en directeur van Buis Managementadvies.
Geef een reactie