Meer werk voor mensen met een arbeidsbeperking
De Participatiewet zet in op meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Mensen die vaak niet in staat zijn om zelfstandig het Wettelijk Minimum Loon te verdienen. Zij komen door de mogelijkheden van deze wet weer in aanmerking voor betaald werk. Bij verminderde loonwaarde ontvangt de werkgever loonkostensubsidie. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor de financiering van begeleiding en aanpassingen.
Gemeenten, werkgevers, (zorg)organisaties voor begeleiding vinden het belangrijk om werken mogelijk te maken. En last but not least kandidaten zelf staan te trappelen om aan het werk te gaan. Succes in de participatiewet betekent dat deelnemers maximaal stijgen op de zogenaamde participatieladder en dat zij op het werk gewaardeerde collega’s zijn en blijven.
Groeien per trede op de participatieladder
Het woord ladder maakt al duidelijk dat er meerdere fases zijn om iemand te begeleiden bij zijn/haar traject naar werk. De participatieladder heeft als hoogste trede het hebben van betaald werk. Bij de laagste trede is er sprake van isolement. Veel mensen uit de doelgroepen van de participatiewet hebben tijd, begeleiding en opleiding nodig. Het bereiken van voor hun maximale arbeidscapaciteit vraagt om maatwerk. Vaak zijn werkgevers en zorgorganisaties goed in het geven van begeleiding op specifieke treden van deze ladder. Afstemmen en samenwerken is dus een belangrijke voorwaarde om echt iets te bereiken.
Voorheen gingen mensen met een loonwaarde inschatting van bijvoorbeeld 40-60% naar arbeidsmatige dagbesteding. Deze mensen ontvangen nu geen langlopende indicatie meer. Echter is de dagbesteding een opstap naar werk en scholing? Dan zijn er nog volop mogelijkheden (te creëren).
Ook gemeenten zien steeds vaker in dat er meer nodig is dan een werkervaringsplek om duurzaam aan de slag te gaan. Hoe kom je aan financiering van de begeleiding? Hoe raak je niet verdwaald in het woud van bureaucratie? Hoe vind je de juiste samenwerkingspartners?
Contact:
Neem gerust persoonlijk contact op met Astrid Buis: 015 268 2646
Geef een reactie