Uit een door de patiëntenkoepels NPCF, Platform VG en LPGGZ uitgevoerde monitor blijkt dat cliënten nog geen resultaten zien door de invoering van de zorgzwaartepakketten (ZZP’s).
De conclusie: Familie en cliënten begrijpen de ZZP’s niet, inclusief het feit dat zij hun eigen indicatie niet kennen.
Deze uitkomst is gebaseerd op de monitor die door meer dan zeventig zorgaanbieders uit de AWBZ is ingevuld. 1100 Individuele cliëntverhalen en interviews met 863 personen (cliënten, familieleden en medewerkers) maakten het verhaal compleet. Zorgaanbieders worden hierdoor niet objectief vergeleken op het daadwerkelijke zorgaanbod.
De drie koepels pleiten op basis van deze monitor voor meer regie bij de cliënt. Zij zeggen: “Zorgaanbieders en cliënten/familieleden vinden het moeilijk om met elkaar in gesprek te gaan over de individuele invulling van het zorgzwaartepakket“. Daarom gaan de cliëntenorganisaties zich in de toekomst richten op gespreksondersteuning bij de invulling van het zorgzwaartepakket.
Drie keer gelezen en nog een keer, het stond er echt: zorgzwaartepakket. Stellen zij nu het zorgzwaartepakket centraal in plaats van de vraag en de levensstijl van de bewoner? Dit kan toch niet waar zijn, nu we ons (zelfs onder leiding van het nieuwe kabinet) richten op duurzame zorguitkomsten: gezondheidswinst, oplossingen voor de cliënt, kwaliteit van leven en zorgonafhankelijkheid.
Inzicht in de zorgzwaartefinanciering en de indicatie horen bij de transparantie van de zorginstelling, maar kunnen niet als het uitgangspunt dienen voor het gesprek met de (toekomstige) bewoner. In een goed gesprek voel je de ruimte om te vragen wat belangrijk is en met elkaar te kijken hoe dat georganiseerd kan worden. Kwaliteit van leven, zoals zingeving, welbevinden en zelfstandigheid staan hier dan eerst centraal en daarna de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen. Als randvoorwaarde kan de ZZP bij een gesprek niet ontbreken!
Immers wat zijn de grootste ergernissen van de cliënten, blijkens hetzelfde onderzoek? Gebrek aan privacy, weinig variatie, slecht activiteitenaanbod en dagbesteding, afhankelijkheid en te weinig aandacht.
Vraag nu informatie aan over deelname aan onze pilot training Zorgafspraken maken: Praten in mogelijkheden →
Deze pilot is aantrekkelijk geprijsd (€ 75,- excl. BTW), als tegenprestatie verwachten wij feedback en opbouwende kritiek.
Voor deze training werkt Buis samen met partner Zin-in-Zorg.
Andere randvoorwaarden, iedere cliënt de juiste indicatie. Doe ook mee aan de hoog gewaardeerde (gemiddelde beoordeling 8,7) Workshop ZZP-indicaties aanvragen.
Abonnee’s van onze nieuwsbrief krijgen 20% korting op de workshop van 14 juni.
De komende maanden ga ik in op de mogelijkheden die er naast het ZZP-budget zijn: vrijwilligers, zelfmanagement, innovatie van zorg, verenigingen en zingeving. Ga de uitdaging aan! In gesprek komen met de cliënt en ons niet verschuilen achter de eendimensionale mogelijkheden van het ZZPbudget.
Meer informatie? Neem contact op met Astrid Buis.
Bronnen: www.platformvg.nl, www.platformggz.nl, www.npcf.nl.
Geef een reactie