Het VPT wordt onvoldoende geleverd en afgenomen door de zorgaanbieders. Door de ontwikkeling naar scheiden van wonen en zorg, wil het zorgkantoor (en de politiek) deze dienst laten groeien. Hoewel er een toename van het aantal VPT’s is te zien, loopt deze dienstverlening nog niet zoals verwacht.
Wat is een VPT?
Voor de cliënt wordt het mogelijk gemaakt om in het eigen huis zorg en diensten te ontvangen die gelijk zijn aan de zorg in een woonzorgcentrum. Waarbij je moet denken aan eten, huishouding, begeleiding, alarmopvolging, was, zorg en behandeling. Deze nieuwe dienst kent een speciale eigen bijdrage. Je hoeft immers geen dagelijkse boodschappen meer te doen, maar nog wel huur te betalen. Voor de zorgaanbieders gelden dezelfde leveringsvoorwaarden als voor de intramurale voorzieningen.
Ideaal toch of niet? De (kinder)ziektes van het VPT:
- De Wmo indicatie vervalt en de tijd voor huishouden die er voor terugkomt is gebaseerd op het huishouden in het woonzorgcentrum. Maximaal drie kwartier in de week, aangezien de eigen woning vaak groter is.
- In de keten van de registratie en declaratie ontbreekt een standaardmogelijkheid om het VPT te registreren. Bijvoorbeeld in AZR 2.2. kan het niet.
- De reistijd van de zorg- en cateringmedewerkers is niet meegenomen in het tarief. Maar ook het vervoer van de was en het eten zelf kan niet kostendekkend.
- De eigen bijdrage is snel te hoog, omdat er geen rekening wordt gehouden met hoge vaste lasten en minima.
- De welzijnsvoorziening is lastig aan huis te organiseren, waardoor er (speciaal-)vervoer nodig is, deze kan niet meer uit een indicatie betaald worden.
- De ongeplande zorg (hulp bij het toilet, glaasje water) is haast niet te organiseren.
Waarom wordt er dan toch VPT aangeboden?
- Het zorgkantoor wil het graag, dus het is goed voor de inschrijving bij de zorginkoop.
- Je kunt als zorgorganisatie experimenteren met scheiden van wonen en zorg.
- Je kunt de mensen op de wachtlijst al aan je binden en deze mensen al van de benodigde diensten voorzien.
Besluit van de gemiddelde zorginstelling: wij gaan mondjesmaat VPT leveren in de aanleunwoningen, seniorenflats 100 meter rond ons woonzorgcentrum. Immers de zorgaanbieder kan zelf per adres bepalen waar wel of geen VPT geleverd wordt.
De Samenwerkende Cliëntenorganisaties hebben een onderzoek uit laten voeren. In het onderzoek hebben zij gekeken naar de ervaring van cliënten, zorgaanbieders en zorgkantoren met het VPT in de dagelijkse praktijk. Download hier het onderzoeksrapport →
Een gemiste kans voor een mooi product!
Bij de ontwikkeling van VPT (het kan nog steeds!) aan de slag met regelgeving, domotica, startinvestering, Wmo en ondernemerschap, zodat er in het eigen huis een mooie beschermde woonomgeving kan worden georganiseerd. Waar je wellicht (met aanpassingen) wel zelf je koffie en thee kan schenken.
Advies nodig? Neem contact met ons op.
Geef een reactie