Aanbesteden in de Wmo komt snel ter sprake als jouw organisatie Wmo -diensten levert. Of dat wil gaan doen. Immers ook dit werk moet betaald worden. Bekostiging voor de levering van huishoudelijke hulp, begeleiding en dagbesteding en algemene voorzieningen (Welzijn).
Voor de betaling van diensten in het Sociaal Domein zijn diverse mogelijkheden:
- Inschrijven op aanbesteden in de Wmo en Jeugdwet. Waarna de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de gegunde organisaties afsluit..
- De organisatie gaat een algemene subsidierelatie met de gemeente aan. Klik hier als je meer wilt lezen over het verschil tussen een subsidie en een aanbesteding?
- De aanbieder factureert direct aan uw cliënten en zij betalen de rekening, al dan niet gecompenseerd uit een Wmo-Pgb (=Persoonsgebonden budget).
De visie van de gemeenten op de uitvoering van de Wmo en de rol die zij daarin als opdrachtgever wil gaan vervullen, bepalen welke mogelijkheden er voor de bekostiging zijn.
Aanbesteden in de Wmo en Jeugdwet
Voor het gunnen van een overheidsopdracht zijn wetgeving en regels opgesteld. Zodat de opdrachtverstrekking transparant, objectief, eerlijk en proportioneel verloopt. De laatste twee begrippen betekenen dat alle aanbieders gelijk moeten worden behandeld en dat de eisen die aan de aanbieders worden gesteld, zich in redelijkheid tot de omvang en aard van de opdracht verhouden.
Wanneer is er sprake van een overheidsopdracht? De wet- en regelgeving is van kracht bij het afsluiten van een overeenkomt met prestatie-afspraken en facturering op basis van die afspraken.
Er zijn regels op Europees en landelijk niveau, maar ook heeft de gemeente vaak een eigen inkoopbeleid. De aard en de omvang van de opdracht bepalen meestal welke regels in welke mate van toepassing zijn.
Verlicht regime voor maatschappelijke diensten
Voor maatschappelijke diensten zijn de regels minder strikt dan bijvoorbeeld voor de inkoop van de schoonmaak van het stadhuis of de aanleg van een nieuwe weg. Het Europees aanbesteden van Maatschappelijke Diensten kent eigenlijk maar 2 harde eisen:
- De in te kopen dienst moet zo worden omschreven dat er geen dienstverleners worden bevoordeeld. Bijvoorbeeld: In het bestek eisen, dat de inschrijver in straat X op huisnummer Y gevestigd moet zijn is niet toegestaan. Uitsluiting op onredelijke gronden mag niet. De eis is dan discriminatoir.
- De gemeente moet de overeenkomst nadat deze gesloten is op EU-niveau publiceren.
Willen jullie meer weten over de inschrijving (organiseren)? Neem contact met ons op voor meer informatie.
.
Geef een reactie