De afgelopen weken stonden de media bol van de uitkomsten van het onderzoek naar de kosten in de thuiszorg: Wijkverpleging is goedkoper dan thuiszorg. Even een persoonlijk puntje van irritatie, ook al getwitterd: Wijkverpleging ís thuiszorg.
Wat er bedoeld werd te zeggen: het is goedkoper en effectiever om ook voor alle zorgdiensten dezelfde medewerker te sturen.
Dus niet om:
09.00 uur de steunkousen aan door zorgmedewerker 2,
09.15 uur de medicatie door zorgmedewerkers niveau 3,
09.30 uur injecteren door zorgmedewerker op niveau 4.
Nee, dan komt er één medewerker om alle handelingen te verrichten, in dit geval de hoogst opgeleide medewerker niveau 4. Het zogenaamde buurtzorgmodel: minder planning, minder reistijd en hogere medewerkers- en klanttevredenheid.
Wat betekent dat nu als we vooruit kijken en de opsplitsing van de huidige thuiszorg er aan komt, splitsing in Wmo, Zorgverzekeringswet en AWBZ ?
Wanneer wij niet opletten is alles wat nu met subsidies en kennisinstituten als ‘In voor Zorg’ wordt opgebouwd zo weer verdwenen en komt er voor iedere vraag weer een andere medewerker en een andere aanpak. Zonder het gedachtengoed achter de hervorming af te wijzen, moeten we onder ogen zien dat dit toch een enorme valkuil is en straks het kind met het badwater is weggegooid.
Voorkomen dat ieder weer zijn eigen ding gaat doen…
Hoe kan de zorgorganisatie zich voorbereiden, om straks de kansen voor klanten te benutten?
- Sociale innovatie en integraal werken boven de eigen organisatie uittillen. Uiteindelijk: Het oprichten van wijk- en buurtteams samen met welzijn en vrijwilligers. Dus nu al gaan samenwerken!
- De competenties van de medewerkers op het terrein van activering en afbouw van zorg verder versterken.
- Kennis over sociale kaart en buurtvoorzieningen verhogen.
- Zorgen dat je uit alle drie de financieringsstromen inkomsten hebt, zodat de integrale aanpak bij de klant waar mogelijk blijft.
Zorgverzekeraars, VWS en gemeenten beloon deze inspanningen en werk gebiedsgericht samen bij de inkoop. Realiseer de integrale activerende aanpak!
Aan het werk met voorbereiding op de stelselwijziging? Neem contact op met Astrid Buis.
Geef een reactie