Het overgangsjaar 2013 voor de Wmo komt verder onder druk komt te staan doordat de gemeenten vasthouden aan de afgesproken voorbereidingstijd van een jaar.
En aangezien dit jaar nog steeds niet kan starten vanwege de afronding van allerlei zaken rond de besluitvorming, lijkt 1 januari 2013 niet haalbaar. Terwijl de staatssecretaris en de VNG nog verder vergaderen, kan ik het niet nalaten nog eens na te denken over de invulling van zo’n ‘overgangsjaar’ Wmo.
Met de overheveling van budgetten en bevoegdheden naar de gemeenten, gaan de gemeenten starten met het kantelen richting zelfredzaamheid, civil society en alleen individueel ondersteunen als het echt nodig is en dat allereerst met een handvol cliënten.
Want het is de bedoeling om daar in 2013 al mee te beginnen, maar dan alleen voor nieuwe cliënten. Op het gevaar af om cynisch te worden, moet ik toch eerlijk bekennen dat het overgangsjaar vanuit cliëntperspectief bij mij altijd al vreemde visioenen opriep.
Iemand krijgt bijvoorbeeld een indicatie dagbesteding nieuwe stijl in januari 2013. Hoe wordt deze vormgegeven als alle andere deelnemers in de groep nog volgens hun Awbz indicatie deelnemen? Effectief en echt vernieuwend met de hulp en welzijn nieuwe stijl aan de slag lijkt dan ook in zo’n overgangsjaar niet te doen.
Aan de andere kant kun je in zo’n overgangsjaar wel oefenen met de hele organisatie rond de Wmo, indiceren, contracteren en factureren. De zorgorganisaties die voor 2014 geen vergunning hebben gekregen kunnen zich voorbereiden op hun nieuwe organisatie en diegenen die wel een Wmo contract hebben gekregen gaan zich voorbereiden op de kanteling en nieuwe kostprijzen die passen bij de opbrengsten.
Het overgangsjaar is er dus vooral voor organisaties en gemeenten en ze zullen het hard nodig hebben. Nou maar hopen dat er een overgangsjaar komt of toch niet…
Zie ook: Overheveling begeleiding waarschijnlijk uitgesteld →
Meer weten? Neem dan contact op met Astrid Buis.
Geef een reactie