Maatwerkbeginsel Wmo betekent geen vast recht op zorg, maar wel op een individuele maatwerkvoorziening. Een voorziening ter compensatie van de beperkingen die een inwoner ondervindt bij het zelfstandig leven, wonen en meedoen. Beperkingen die hij/zij zelf niet kan oplossen.
Uitleg van het maatwerkbeginsel Wmo is hard nodig
Een heldere, volledige en eenduidige uitleg van het maatwerkbeginsel Wmo ontbreekt nog steeds. Ook al zijn er ondertussen voor de huishoudelijke hulp rechterlijke uitspraken gedaan. Uitspraken, waarin heel duidelijk wordt aangegeven dat niet alleen het resultaat maar ook de hoe-vraag in de indicatie moet worden beantwoord.
Wat heeft de rechter nu eigenlijk gezegd over het maatwerkbeginsel Wmo?
Laatst vroeg een klant hoe het nu zat met de maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp. Wat betekent de uitspraak van de rechter nu precies? Ook hoor ik vaak: ‘Resultaatgericht indiceren, dat mag toch niet meer?!’ In de maatwerkvoorziening Wmo is de resultaatgerichte indicatie ‘ Een schoon en leefbaar huis’ alleen toegestaan als er in de indicatie ook wordt aangegeven hoe dat bereikt wordt.
De hoe-vraag moet in de indicatie aan de orde komen
Er moet duidelijk worden gemaakt in welke mate de huishoudelijke hulp wordt verstrekt. Met andere woorden welke inzet in tijd en deskundigheid kan worden verwacht vanuit de maatwerkvoorziening. Ook voor het deel van het huishoudelijke werk waarin de maatwerkvoorziening niet voorziet, zal een oplossende beschrijving in de indicatie moeten worden opgenomen.
Worden de nieuwe indicaties nu teruggedraaid?
Door deze uitspraak denken velen dat de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp in één klap worden teruggedraaid. Dat is echter niet het geval.
Gemeenten zijn wel en vooral verplicht hun indicatiebesluit beter te onderbouwen. Als de indicatie lager is dan de benodigde inzet, zal de hulp/mantelzorg vanuit het netwerk van de inwoner in het indicatiebesluit moeten worden verwerkt.
Betekenis voor de innovatie van de maatwerkvoorziening
Voor aanbieders van begeleiding en huishoudelijke hulp is het belangrijk om de ontwikkelingen rond het maatwerkbeginsel op de voet te volgen.
In de hulp en begeleiding is het de kunst om de wensen van de klant en de opdrachtgever (gemeente) bij elkaar te brengen.
Goed zijn in je werk blijft het allerbelangrijkste. Dat klanten inderdaad in een schoon- en leefbaar huis wonen. Of dat zij de begeleiding ontvangen die nodig is om zelfstandig te wonen, te leven en te werken. Dit kan nog steeds als de maatwerkvoorziening en de versterking van zelfredzaamheid op een evenwichtige manier worden ingezet.
Samen met BUIS advies aan het werk
Meer weten? Neem gerust contact met mij op: mail Astrid Buis of bel o6- 516 030 85
Verder lezen over de mogelijkheden bij BUIS advies: Wmo innovatie: wat betekent dat voor jouw organisatie?
Geef een reactie