Van verlening contracten naar selectie aanbieders
Voor het sociaal domein 2016 hebben veel gemeenten bij de inkoop van de Jeugdwet en Wmo gekozen voor de verlenging van de contracten van 2015. Dat betekent nog veel inkoop van begeleiding en zorg op uurbasis bestemd voor een individuele burger. Zeg maar: traditionele, niet gekantelde zorg en dienstverlening. De beoogde vernieuwing bestaat vooral uit een herindicatie met minder uren dan voorheen. De goede voorbeelden uitgezonderd.
Echter als de gemeenten die wij spreken hun voornemen voor de inkoop 2017 gaan waarmaken, waait er straks een andere wind.
Wat kopen gemeenten in toenemende mate in voor het sociaal domein?
- Eén aanbieder voor één wijk, één regisseur/hoofdaannemer voor één wijk/gemeente;
- Extramurale oplossingen voor beschermd wonen;
- Afbouw van professionele individuele begeleiding;
- Dagstructuur/-besteding in de wijk zelf;
- Collectieve diensten, bijvoorbeeld in de eenzaamheidsbestrijding;
- Invulling van tegenprestatie voor iedereen;
- Aan het (vrijwilligers)werk.
De vraag die na dit rijtje dan ook direct opkomt, is natuurlijk wat kan en wil jouw organisatie hierin betekenen en natuurlijk tegen welke prijzen en voorwaarden.
2016 wordt een jaar vol keuzes zowel voor gemeenten als aanbieders. Begin op tijd met de voorbereiding, de lobby en de afwegingscriteria.
Interesse om hier samen met BUIS mee aan de slag te gaan? Neem dan contact met mij op: of 06-51603085.
Via BUIS zijn zorg-, juridische, financiële, organisatie- en aanbestedingsspecialisten beschikbaar! Ook werken wij samen met coaches en moderators om van dit proces een gezamenlijk succes te maken.
Geef een reactie